Какво представлява запазената част от наследството?

Взаимоотношенията на един човек по време на жизнения му път са разнообразни и непредвидими, не рядко след смъртта му възникват правни въпроси и спорове. 

Нека си представим една хипотеза – приживе бащата на двама сина се намира в добри отношения само с единия, на когото дарява единствения си апартамент. Възниква въпросът има ли правно основание пренебрегнатият син да претендира собственост върху жилището след смъртта на своя родител? В този случай изгрява ролята на запазената част от наследството при дарение, за която ще говорим в следващите редове.

Съгласно Закона за задълженията и договорите, с договора за дарение дарителят отстъпва веднага и безвъзмездно нещо на дарения, който го приема. Това може да бъде движимо или недвижимо имущество, а също и парична сума. Дарението например е доста често предпочитано при прехвърлянето на имоти между роднини по права линия, тъй като това е най-евтиният вариант за подобна сделка.

При дарението обаче има и една специфика, свързана с т.нар. „запазена част“ – уредена в Закона за наследството. В зависимост от гледната точка „запазената част“ може да бъде както проблем, така и възможност. В примера, който посочихме в началото, запазената част е възможност за пренебрегнатия син да потърси защита на накърненото си право, тъй като са предвидени механизми за възстановяването й.

По закон запазена част от наследството имат само най-близките наследници – низходящи (деца, внуци, правнуци и т.н.), родители и съпруг. Тя обаче се проявява само при безвъзмездни сделки, каквато е и дарението. Все пак не става въпрос за всички видове дарения. По отношение на възмездни сделки като продажба (доколкото е действителна, а не представлява прикрито дарение) – запазената част е неприложима. Наследодателят има право да се разпореди  възмездно с цялото си имущество и това не може да бъде оспорено от наследниците му.

Нека отново се върнем на нашия пример. Ако бащата беше дарил жилището на единия син, да кажем срещу гледане, то тогава другият нямаше да има възможност да претендира за собственост след смъртта му, тъй като това е възмездна сделка.  След като обаче сделката е безвъзмездна, то пренебрегнатият има право на запазена част. Нейният размер е определен в Закона за наследството.

Запазената част може да се претендира до 5 години от смъртта на наследодателя.

Правото да се иска възстановяване на запазена част може да бъде упражнено по съдебен ред, чрез иск или чрез възражение във висящ процес. Искът може да бъде предявен самостоятелно или в дело за делба на наследство. Важно е да се отбележи, че това право е наследимо и може да се упражни от наследниците на наследника със запазената част.

На теория, съдебното производство звучи дълго и сложно, на практика клиентите ни в рамките на една календарна година, успяват да възстановят правата си върху имотите си. Ако имате въпроси, свързани с наследство, не се колебайте да се свържете с нас, ще се радваме да Ви бъдем полезни!

Настоящата статия не представлява правно становище или правен съвет, съобразен с конкретна ситуация или субект, поради което авторът на статията не носи отговорност за предприемането на каквито и да е правни действия въз основа на съдържанието й.

Автор: адв. Моника Дилова

Помагам на хора, които са изправени на съд или пред частен съдебен изпълнител заради задължения към Топлофикация и другите монополни дружества.

Клиентите ми получават следните резултати:

  • доказват недължимост на сумите, заради които им е наложен запор;
  • вдигане на запора;
  • прекратяване на изпълнителното дело;
  • възстановяване на всички надвнесени суми, както и връщане на заплатените суми за държавни такси и адв. хонорар.

При нужда от конкретно решение на Вашия правен проблем, можете да заявите

Какво казват клиентите за нас

Адвокатът не може да обявява имената на своите клиенти, съгласно чл. 8, ал. 3, т. 4 от Етичния кодекс на адвоката. Затова ви споделяме само част от историите на клиентите ни без да разкриваме самоличността им:

Никога не съм вярвала, че мога да си получа обратно парите си от Топлофикация. През 2017 г. имах задължения в размер над 15 000 лв. към Топлофикация за 2 апартамента. Не знаех какво да правя, а от Топлофикация постоянно ми изпращаха заплашителни писма и фактури, че ще ме съдят. В крайна сметка съдът призна за установено, че не дължа 12 301,17 лв. за единия апартамент и 4 681,83 лв. за другия апартамент. Съдът осъди Топлофикация да ми заплати съдебните съдебните такси и адвокатския хонорар, които аз бях заплатила, за да водя тези дела. Най-невероятното за мен беше, че с помощта на адв. Дилова действително получих обратно от Топлофикация платените от мен разноски в размер от 2300 лв.
Д. М.
Родителите ми имаха задължения към Топлофикация, за съжаление майка ми почина. Скоро след това от Топлофикация заведоха дело срещу мен, баща ми и брат ми. Знаех, че като наследник дължа тези пари, не исках да се откажа от наследство и да загубя апартамента, в които живеем. Но нямахме възможност да заплатим големите суми, за които ни съдеха. Каза, ми че няма как напълно да се освободя от задълженията ми, но все пак не дължа цялата сума, която изискват от мен. Тя доказа, че не дължа част от задължението и ми помогна, за да направим възможно разсроченото плащане на остатъка от дълга. Даде ми добри съвети как да процедирам с новите сметки, така че да не изпадам повече в дългове.
Д. М.
Частен съдебен изпълнител ми наложи запор и изтегли пари от сметката ми, но след като наех адв. Дилова, запорът ми беше вдигнат в рамките на месец, заведох дело и доказах с помощта на адвокат Дилова, че не дължа заплащане на сумите, заради които ми е наложен запор, и затова следва да ми бъдат върнати с лихвите всички суми, които са изтеглени от сметката ми. Най-важното беше, че адв. Дилова направи така, че действително да получа обратно парите си. Получих ги до стотинка, а целият процес се оказа безплатен, защото при връщането на парите ми изплатиха и лихвите върху тях и всички такси и хонорари, които бях платил
Вл. Ив.
Реших да изтегля пари от влога си, но отивайки до банката казаха, че няма как да ми дадат никакви пари, защото имам запор на сметката, освен това 800 лв. вече били изтеглени и преведени на съдебния изпълнител. Направо не можех да повярвам, че това е истина. Бях буквално в шок. Обадих се на адв. Дилова, защото с нея бяхме водили успешно и други дела. Тя провери делото и в съда и при съдебния изпълнител и се оказа, че от съда незаконно не са ме уведомили за делото. Адвокат Дилова подаде жалба и доказа, че не съм уведомен за делото. Вдигна ми се запора, върнаха ми и парите, получих и обезщетение за неимуществени вреди.
Т.Г.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *