Начало » Примерна страница » Какво да предприемете, ако Ваш роднина почине, а Вие се оказвате негов наследник?

Какво да предприемете, ако Ваш роднина почине, а Вие се оказвате негов наследник?

adult-audience-back-view-1516709-1024x684

Често се случва така, че дори и с близки роднини общуваме относително рядко. За съжаление идва и ден, когато разбираме, че някой роднина е починал. Когато някой близък почине, а Вие се окажете негов наследник, е добре да разберете какво е било финансовото и имущественото състояние на този роднина. Наследникът по закон  се ползва от имуществените права на починалия наследодател, но също така носи отговорност за неговите задължения.

Не малко клиенти се обръщат към нас за съвет, защото се оказва, че частен съдебен изпълнител е наложил запор върху сметката им за дълг на техен наследодател.

За да избегнете запор на сметката си за дългове на Вашия наследодател и други проблеми, произтичащи от действията му приживе, е необходимо да:

 • се снабдите от общината с препис извлечение от акта за смърт на починалия и удостоверение за наследници;
 • направите справка в Камарата на частните съдебни изпълнители за образувани изпълнителни дела на името на Вашия наследодател;
 • справка в общината за декларираните на негово име имоти и МПС-та;
 • направите справка в Имотния регистър: за придобитите и продадени недвижими имоти, както и за учредените ипотеки;
 • направите справка за Завещание на наследодателя Ви;
 • направите справка в БНБ за откритите на името на наследодателя Ви банкови сметки;
 • направите справка в Търговския Регистър и регистър БУЛСТАТ – относно търговските дружества и организациите, в които е участвал Вашия наследодател;
 • направите справка в Районния съд по постоянния адрес на наследодателя – относно образувани от него и срещу него дела;
 • направите справка в ТД на НАП за данъчни задължения.

Най-добре е всички справки да бъдат направени в срок от 3 месеца от датата на смъртта на наследодателя.

Не се колебайте да се свържете с адвокатска кантора „Дилови и партньори“, ако искате да направим тези справки вместо Вас или ако имате вече направени справки, но имате допълнителни въпроси относно информацията от справките.

Настоящата статия не представлява правно становище или правен съвет, съобразен с конкретна ситуация или субект, поради което авторът на статията не носи отговорност за предприемането на каквито и да е правни действия въз основа на съдържанието й.

Автор: адв. Моника Дилова

Помагам на хора, които имат правни въпроси, свързани с недвижими имоти и искат да получат спокойствие и сигурност по отношение на имота, който закупуват или който имат.

тел: +359888950489       ел.поща: dilovi.office@gmail.com

Клиентите ми получават:

 • Прецизно проучване на документите за имота при покупка на жилище;
 • Решение на всички неясноти при наследяване на недвижим имот;
 • Доброволно или съдебно поделяне на имоти при наследство или развод;
 • Подготовка на документи за прехвърляне на имот;
 • Организиране на сделка при доверен нотариус, който се ползва с брилянтна репутация;
 • Съдействие чрез добронамерен и точен брокер за реализиране на покупко-продажба на имот.
 

Ползите за клиентите ми от предоставените от мен услуги включват:

 • Ефективни и трайни решения по отношение на недвижимите имоти;
 • Сигурност, че проблемът е решен и не подлежи на последващи оспорвания;
 • Избягване на грешки и протакане във времето на решението на проблема.

При нужда от конкретно решение на Вашия правен проблем, можете да заявите

Какво казват клиентите за нас

Адвокатът не може да обявява имената на своите клиенти, съгласно чл. 8, ал. 3, т. 4 от Етичния кодекс на адвоката. Затова ви споделяме само част от историите на клиентите ни без да разкриваме самоличността им:

Никога не съм вярвала, че мога да си получа обратно парите си от Топлофикация. През 2017 г. имах задължения в размер над 15 000 лв. към Топлофикация за 2 апартамента. Не знаех какво да правя, а от Топлофикация постоянно ми изпращаха заплашителни писма и фактури, че ще ме съдят. В крайна сметка съдът призна за установено, че не дължа 12 301,17 лв. за единия апартамент и 4 681,83 лв. за другия апартамент. Съдът осъди Топлофикация да ми заплати съдебните съдебните такси и адвокатския хонорар, които аз бях заплатила, за да водя тези дела. Най-невероятното за мен беше, че с помощта на адв. Дилова действително получих обратно от Топлофикация платените от мен разноски в размер от 2300 лв.
Д. М.
Родителите ми имаха задължения към Топлофикация, за съжаление майка ми почина. Скоро след това от Топлофикация заведоха дело срещу мен, баща ми и брат ми. Знаех, че като наследник дължа тези пари, не исках да се откажа от наследство и да загубя апартамента, в които живеем. Но нямахме възможност да заплатим големите суми, за които ни съдеха. Каза, ми че няма как напълно да се освободя от задълженията ми, но все пак не дължа цялата сума, която изискват от мен. Тя доказа, че не дължа част от задължението и ми помогна, за да направим възможно разсроченото плащане на остатъка от дълга. Даде ми добри съвети как да процедирам с новите сметки, така че да не изпадам повече в дългове.
Д. М.
Частен съдебен изпълнител ми наложи запор и изтегли пари от сметката ми, но след като наех адв. Дилова, запорът ми беше вдигнат в рамките на месец, заведох дело и доказах с помощта на адвокат Дилова, че не дължа заплащане на сумите, заради които ми е наложен запор, и затова следва да ми бъдат върнати с лихвите всички суми, които са изтеглени от сметката ми. Най-важното беше, че адв. Дилова направи така, че действително да получа обратно парите си. Получих ги до стотинка, а целият процес се оказа безплатен, защото при връщането на парите ми изплатиха и лихвите върху тях и всички такси и хонорари, които бях платил
Вл. Ив.
Реших да изтегля пари от влога си, но отивайки до банката казаха, че няма как да ми дадат никакви пари, защото имам запор на сметката, освен това 800 лв. вече били изтеглени и преведени на съдебния изпълнител. Направо не можех да повярвам, че това е истина. Бях буквално в шок. Обадих се на адв. Дилова, защото с нея бяхме водили успешно и други дела. Тя провери делото и в съда и при съдебния изпълнител и се оказа, че от съда незаконно не са ме уведомили за делото. Адвокат Дилова подаде жалба и доказа, че не съм уведомен за делото. Вдигна ми се запора, върнаха ми и парите, получих и обезщетение за неимуществени вреди.
Т.Г.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *