Сделка с недвижим имот: брокер, адвокат, нотариус. Кой каква функция има ?!

real-estate-transaction-broker-lawyer-notary-who-has-what-function-dilovi

Често срещаме въпроси свързани с това каква е работата на брокера, адвоката и нотариуса при сключваме на една сделка. Затова в тази статия ще изясним кой каква функция има и дали и защо ви е нужно неговото съдействие.

Брокерът 

Брокерът е важен, защото без него трудно ще намерите купувач за имота си, ако пък Вие сте купувач едва ли ще намерите сам добър имот на прилична цена. Има много сайтове и платформи за обяви на имоти, но най-добрите имоти рядко стигат до обява или тя е качена само няколко часа, след което за нея бързо се намира купувач. Причината е следната: когато клиентът е наел добър брокер да му търси имот и брокерът научи от свои колеги или от друг свой клиент, че даден имот се предлага за продажба, брокерът предлага имота на своя клиент, за когото търси имот. Така най-добрите имоти отиват при хората, които са наели брокер, които търси имот специално за тях.  

Адвокатът

Адвокатът ще провери имота Ви от правна страна още преди да сте платили стоп-капаро и да сте подписали обвързващи споразумения и/или предварителни договори. Брокерът обикновено не е юрист, макар и да знае добре какви документи са необходими за една сделка. Това обаче не винаги е достатъчно, за се защити интереса ви, особено, ако сте купувач. При подготовка на документите обикновено се предлагат бланкови споразумения и договори, при сключването на които се плаща някаква сума за ангажимент или капаро. При покупка на имот е важно тези споразумения да бъдат прегледани и от адвокат и най-вече той да прегледа част от документите за имота, за да може да ви предупреди от позицията на своя опит по сделки с недвижими имоти дали може да се очаква някакъв проблем с имота. Често към нас се обръщат клиенти, които са се озовали в неприятната ситуация да преведат пари и да подпишат споразумение, да платят някаква сума, а след това да се окаже, че има някакъв проблем с документите за сделката и се налага да чакат дълго, за да може проблемът да бъде отстранен. Това води до проблеми с банката, ако покупката се финансира с ипотечен кредит. Тези проблеми могат да бъдат избегнати или поне купувачът да бъде предупреден за потенциалната възможност от възникването им, а той да си прецени риска.

Нотариусът

Нотариусът – без него със сигурност не може. Въпреки че все още ни се случва да получаваме запитвания дали адвокатът не може да удостовери сключването на сделката. Отговорът е не, според българското право това не е допустимо. Функцията на нотариуса е да изпълни всички формалности, които предвижда закона за изповядване на сделката. Нотариусът е независим спрямо своето отношение към продавача и купувача. Нотариусът няма право да разрешава спорове между тях и да защитава интереса на единия от тях. Когато се стигне до подписване на нотариалния акт страните трябва да са подготвили всички необходими документи и да са изяснили всички договорки и условности по сключване на сделката.

В заключение – всеки един професионалист има своята компетентност и е необходим, за да подсигури сключването на сделката. Единият, ще намери Вашия имот, вторият ще защити интереса Ви, а третият ще удостовери изпълнението на всички формалности по изповядване на сделката. При взимане на важното житейско решение – покупка на жилище е Важно човек да се довери на хора, които са добронамерени и честни и не на последно място – имат опит в сделките с недвижими имоти.

Настоящата статия не представлява правно становище или правен съвет, съобразен с конкретна ситуация или субект, поради което авторът на статията не носи отговорност за предприемането на каквито и да е правни действия въз основа на съдържанието й.

Автор: адв. Моника Дилова

Помагам на хора, които са изправени на съд или пред частен съдебен изпълнител заради задължения към Топлофикация и другите монополни дружества.

Клиентите ми получават следните резултати:

  • доказват недължимост на сумите, заради които им е наложен запор;
  • вдигане на запора;
  • прекратяване на изпълнителното дело;
  • възстановяване на всички надвнесени суми, както и връщане на заплатените суми за държавни такси и адв. хонорар.

При нужда от конкретно решение на Вашия правен проблем, можете да заявите

Какво казват клиентите за нас

Адвокатът не може да обявява имената на своите клиенти, съгласно чл. 8, ал. 3, т. 4 от Етичния кодекс на адвоката. Затова ви споделяме само част от историите на клиентите ни без да разкриваме самоличността им:

Никога не съм вярвала, че мога да си получа обратно парите си от Топлофикация. През 2017 г. имах задължения в размер над 15 000 лв. към Топлофикация за 2 апартамента. Не знаех какво да правя, а от Топлофикация постоянно ми изпращаха заплашителни писма и фактури, че ще ме съдят. В крайна сметка съдът призна за установено, че не дължа 12 301,17 лв. за единия апартамент и 4 681,83 лв. за другия апартамент. Съдът осъди Топлофикация да ми заплати съдебните съдебните такси и адвокатския хонорар, които аз бях заплатила, за да водя тези дела. Най-невероятното за мен беше, че с помощта на адв. Дилова действително получих обратно от Топлофикация платените от мен разноски в размер от 2300 лв.
Д. М.
Родителите ми имаха задължения към Топлофикация, за съжаление майка ми почина. Скоро след това от Топлофикация заведоха дело срещу мен, баща ми и брат ми. Знаех, че като наследник дължа тези пари, не исках да се откажа от наследство и да загубя апартамента, в които живеем. Но нямахме възможност да заплатим големите суми, за които ни съдеха. Каза, ми че няма как напълно да се освободя от задълженията ми, но все пак не дължа цялата сума, която изискват от мен. Тя доказа, че не дължа част от задължението и ми помогна, за да направим възможно разсроченото плащане на остатъка от дълга. Даде ми добри съвети как да процедирам с новите сметки, така че да не изпадам повече в дългове.
Д. М.
Частен съдебен изпълнител ми наложи запор и изтегли пари от сметката ми, но след като наех адв. Дилова, запорът ми беше вдигнат в рамките на месец, заведох дело и доказах с помощта на адвокат Дилова, че не дължа заплащане на сумите, заради които ми е наложен запор, и затова следва да ми бъдат върнати с лихвите всички суми, които са изтеглени от сметката ми. Най-важното беше, че адв. Дилова направи така, че действително да получа обратно парите си. Получих ги до стотинка, а целият процес се оказа безплатен, защото при връщането на парите ми изплатиха и лихвите върху тях и всички такси и хонорари, които бях платил
Вл. Ив.
Реших да изтегля пари от влога си, но отивайки до банката казаха, че няма как да ми дадат никакви пари, защото имам запор на сметката, освен това 800 лв. вече били изтеглени и преведени на съдебния изпълнител. Направо не можех да повярвам, че това е истина. Бях буквално в шок. Обадих се на адв. Дилова, защото с нея бяхме водили успешно и други дела. Тя провери делото и в съда и при съдебния изпълнител и се оказа, че от съда незаконно не са ме уведомили за делото. Адвокат Дилова подаде жалба и доказа, че не съм уведомен за делото. Вдигна ми се запора, върнаха ми и парите, получих и обезщетение за неимуществени вреди.
Т.Г.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *