Начало » Примерна страница » Документи от съда – да ги взимам ли ?!

Документи от съда – да ги взимам ли ?!

Имам съобщение от съда да отида да получа някакви документи. Мисля да не ги взимам, страхувам се, че ако ги взема, ще се води, че съм съгласен с написаното в тях, а аз най-вероятно не съм! Нямам възможност да организирам защита от адвокат, сега имам „много неща на главата“, не мога и с това да се занимавам.

НE е добра идея да НЕ си взема документите от съда, защото:

Щом имам документи за получаване означава, че някой ме съди. Всеки има право да заведе дело срещу мен за всякакви искания и аз трябва да възразя, че претенциите му са неоснователни. Ако не възразя, съдът ще приеме, че този, който ме съди е прав и действително аз му дължа пари. Ще ме осъди и ще ме дадат на частен съдебен изпълнител, само защото не съм отишъл да си взема документите от съда. За съжаление такъв е закона и трябва да се съобразя с това, за да не се окажа в лоша ситуация в скоро време.

Не е вярно, че ако получа документите ще се счита, че съм съгласен с написаното в тях. Никъде в закона не е записано, че щом получа дадени документи автоматично се счита, че признавам, че дължа нещо на някого. Това мит, които съществува, но реално, ако не взема документите ще си навлека проблеми.

Само ако получа книжата, ще имам възможност адекватно да възразя и да попреча на другата страна да докаже, че й дължа пари.

Ако се укривам и от съда не успеят да ми връчат документите, в един момент ще спрат да ме търсят. Въпреки че не съм получил съдебните книжа, ще се води, че съм уведомен. Така може да мине цялото дело без да за участвам и да ме осъдят без да разбера и това ще е съвсем законно.

Важно е да знам, че:

От датата на получаване на документите от съда, ще имам нов срок – най-често 1 месец, в който ще имам достатъчно време да организирам защитата ми, да видя какво искат от мен, да помисля и да се информирам какво трябва да направя и ако е нужно да намеря адвокат, който да ме представлява.

Настоящата статия не представлява правно становище или правен съвет, съобразен с конкретна ситуация или субект, поради което авторът на статията не носи отговорност за предприемането на каквито и да е правни действия въз основа на съдържанието й.

Автор: адв. Моника Дилова

Помагам на хора, които са изправени на съд или пред частен съдебен изпълнител заради задължения към Топлофикация и другите монополни дружества.

Клиентите ми получават следните резултати:

  • доказват недължимост на сумите, заради които им е наложен запор;
  • вдигане на запора;
  • прекратяване на изпълнителното дело;
  • възстановяване на всички надвнесени суми, както и връщане на заплатените суми за държавни такси и адв. хонорар.

При нужда от конкретно решение на Вашия правен проблем, можете да заявите

Какво казват клиентите за нас

Адвокатът не може да обявява имената на своите клиенти, съгласно чл. 8, ал. 3, т. 4 от Етичния кодекс на адвоката. Затова ви споделяме само част от историите на клиентите ни без да разкриваме самоличността им:

Никога не съм вярвала, че мога да си получа обратно парите си от Топлофикация. През 2017 г. имах задължения в размер над 15 000 лв. към Топлофикация за 2 апартамента. Не знаех какво да правя, а от Топлофикация постоянно ми изпращаха заплашителни писма и фактури, че ще ме съдят. В крайна сметка съдът призна за установено, че не дължа 12 301,17 лв. за единия апартамент и 4 681,83 лв. за другия апартамент. Съдът осъди Топлофикация да ми заплати съдебните съдебните такси и адвокатския хонорар, които аз бях заплатила, за да водя тези дела. Най-невероятното за мен беше, че с помощта на адв. Дилова действително получих обратно от Топлофикация платените от мен разноски в размер от 2300 лв.
Д. М.
Родителите ми имаха задължения към Топлофикация, за съжаление майка ми почина. Скоро след това от Топлофикация заведоха дело срещу мен, баща ми и брат ми. Знаех, че като наследник дължа тези пари, не исках да се откажа от наследство и да загубя апартамента, в които живеем. Но нямахме възможност да заплатим големите суми, за които ни съдеха. Каза, ми че няма как напълно да се освободя от задълженията ми, но все пак не дължа цялата сума, която изискват от мен. Тя доказа, че не дължа част от задължението и ми помогна, за да направим възможно разсроченото плащане на остатъка от дълга. Даде ми добри съвети как да процедирам с новите сметки, така че да не изпадам повече в дългове.
Д. М.
Частен съдебен изпълнител ми наложи запор и изтегли пари от сметката ми, но след като наех адв. Дилова, запорът ми беше вдигнат в рамките на месец, заведох дело и доказах с помощта на адвокат Дилова, че не дължа заплащане на сумите, заради които ми е наложен запор, и затова следва да ми бъдат върнати с лихвите всички суми, които са изтеглени от сметката ми. Най-важното беше, че адв. Дилова направи така, че действително да получа обратно парите си. Получих ги до стотинка, а целият процес се оказа безплатен, защото при връщането на парите ми изплатиха и лихвите върху тях и всички такси и хонорари, които бях платил
Вл. Ив.
Реших да изтегля пари от влога си, но отивайки до банката казаха, че няма как да ми дадат никакви пари, защото имам запор на сметката, освен това 800 лв. вече били изтеглени и преведени на съдебния изпълнител. Направо не можех да повярвам, че това е истина. Бях буквално в шок. Обадих се на адв. Дилова, защото с нея бяхме водили успешно и други дела. Тя провери делото и в съда и при съдебния изпълнител и се оказа, че от съда незаконно не са ме уведомили за делото. Адвокат Дилова подаде жалба и доказа, че не съм уведомен за делото. Вдигна ми се запора, върнаха ми и парите, получих и обезщетение за неимуществени вреди.
Т.Г.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *