Начало » Примерна страница » ДАВНОСТ НА ЗАДЪЛЖЕНИЯ КЪМ ТОПЛОФИКАЦИЯ

ДАВНОСТ НА ЗАДЪЛЖЕНИЯ КЪМ ТОПЛОФИКАЦИЯ

Какво е давност?

Давността е период от време, в който едно задължение се погасява по силата на закона без да се плаща, ако не е потърсено от кредитора.

ВАЖНО: Въпреки че задължението се погасява по силата на закона – длъжникът е този, който трябва да заяви, че този период от време е изтекъл, и да предприеме съответните правни действия, за да бъде окончателно отписано задължението му.

Колко дълъг е този период от време, в който задълженията ми ще се погасят по давност?

Погасителната давността бива 3 г., 5 г. и 10 г. – според вида на задълженията.

Колко време е давността на задължението ми?

3 г. – давност на задължение по фактура към Топлофикация или друго дружество доставчик на комунални услуги, за което не са ме съдили.

3 г. – давност на задължение, установено със заповед за изпълнение.

Дори и да са ме дали на частен съдебен изпълнител, ако той не предприеме изпълнителни действия и не събере задължението ми в срок от 3 г., задължението ми се погасява по давност. Ако се опитва да събере от мен задължението след изтичане на този срок, имам право да възразя и да оспорвам задължението.

5 г. – давност на задължение, установено със съдебно решение.

Преди повече от 5 г. ме осъдиха да платя определена сума пари, но никой не ме е търсил, сега изведнъж разбирам, че частен съден изпълнител ми е наложил запор. Това е абсурдно, ще обжалвам, защото знам, че имам право!

10 г. – НОВА ДАВНОСТ в сила от 02.06.2021 г. – давност за задължения на физически лица.

Каква е тази нова давност?

Ако в следващите 10 г. нямам никакво секвестируемо имущество, независимо, че съм осъден и частен съдебен изпълнител усилено се опитва да събере от мен сумата, за която съм осъден, задължението ми ще се погаси по давност през 2031 г.

Какво значи секвестируемо имущество?

Това е имуществото, което подлежи на принудително изпълнение т.е. може да ми бъде взето от съдебния изпълнител. Ако имам само едно жилище, получавам минимална заплата и нямам друго имущество, означава, че нямам секвестируемо имущество и съдения изпълнител не може да ми вземе нищо.

2031 г. е много далече, не може ли по-рано да се погаси задължението ми?

Може, но трябва да се направи проучване на делото, кога и как са ме осъдили, с какви действия се е опитвал съдебния изпълнител да събере сумата, за която съм осъден, и колко време е минало.

Настоящата статия не представлява правно становище или правен съвет, съобразен с конкретна ситуация или субект, поради което авторът на статията не носи отговорност за предприемането на каквито и да е правни действия въз основа на съдържанието й.

Автор: адв. Моника Дилова

Помагам на хора, които са изправени на съд или пред частен съдебен изпълнител заради задължения към Топлофикация и другите монополни дружества.

Клиентите ми получават следните резултати:

  • доказват недължимост на сумите, заради които им е наложен запор;
  • вдигане на запора;
  • прекратяване на изпълнителното дело;
  • възстановяване на всички надвнесени суми, както и връщане на заплатените суми за държавни такси и адв. хонорар.

При нужда от конкретно решение на Вашия правен проблем, можете да заявите

Какво казват клиентите за нас

Адвокатът не може да обявява имената на своите клиенти, съгласно чл. 8, ал. 3, т. 4 от Етичния кодекс на адвоката. Затова ви споделяме само част от историите на клиентите ни без да разкриваме самоличността им:

Никога не съм вярвала, че мога да си получа обратно парите си от Топлофикация. През 2017 г. имах задължения в размер над 15 000 лв. към Топлофикация за 2 апартамента. Не знаех какво да правя, а от Топлофикация постоянно ми изпращаха заплашителни писма и фактури, че ще ме съдят. В крайна сметка съдът призна за установено, че не дължа 12 301,17 лв. за единия апартамент и 4 681,83 лв. за другия апартамент. Съдът осъди Топлофикация да ми заплати съдебните съдебните такси и адвокатския хонорар, които аз бях заплатила, за да водя тези дела. Най-невероятното за мен беше, че с помощта на адв. Дилова действително получих обратно от Топлофикация платените от мен разноски в размер от 2300 лв.
Д. М.
Родителите ми имаха задължения към Топлофикация, за съжаление майка ми почина. Скоро след това от Топлофикация заведоха дело срещу мен, баща ми и брат ми. Знаех, че като наследник дължа тези пари, не исках да се откажа от наследство и да загубя апартамента, в които живеем. Но нямахме възможност да заплатим големите суми, за които ни съдеха. Каза, ми че няма как напълно да се освободя от задълженията ми, но все пак не дължа цялата сума, която изискват от мен. Тя доказа, че не дължа част от задължението и ми помогна, за да направим възможно разсроченото плащане на остатъка от дълга. Даде ми добри съвети как да процедирам с новите сметки, така че да не изпадам повече в дългове.
Д. М.
Частен съдебен изпълнител ми наложи запор и изтегли пари от сметката ми, но след като наех адв. Дилова, запорът ми беше вдигнат в рамките на месец, заведох дело и доказах с помощта на адвокат Дилова, че не дължа заплащане на сумите, заради които ми е наложен запор, и затова следва да ми бъдат върнати с лихвите всички суми, които са изтеглени от сметката ми. Най-важното беше, че адв. Дилова направи така, че действително да получа обратно парите си. Получих ги до стотинка, а целият процес се оказа безплатен, защото при връщането на парите ми изплатиха и лихвите върху тях и всички такси и хонорари, които бях платил
Вл. Ив.
Реших да изтегля пари от влога си, но отивайки до банката казаха, че няма как да ми дадат никакви пари, защото имам запор на сметката, освен това 800 лв. вече били изтеглени и преведени на съдебния изпълнител. Направо не можех да повярвам, че това е истина. Бях буквално в шок. Обадих се на адв. Дилова, защото с нея бяхме водили успешно и други дела. Тя провери делото и в съда и при съдебния изпълнител и се оказа, че от съда незаконно не са ме уведомили за делото. Адвокат Дилова подаде жалба и доказа, че не съм уведомен за делото. Вдигна ми се запора, върнаха ми и парите, получих и обезщетение за неимуществени вреди.
Т.Г.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *