Начало » Примерна страница » Частен съдебен изпълнител ще идва у дома за опис на имущество. Какво трябва да знам?

Частен съдебен изпълнител ще идва у дома за опис на имущество. Какво трябва да знам?

          Много е неприятно да получиш съобщение, че частен съдебен изпълнител ще дойде за опис на имущество! Започваш да се чудиш: „Ами сега какво?! Ще изнесат ли телевизора и пералнята? Ще ми вземат ли всичко, което имам?“

В действителност описът на имущество не е толкова страшна процедура, защото представлява само опис, a не реално изземване на вещи.

Ако не съм собственик на луксозни вещи като фонтан, цигулка, колекционерски картини, екзотични животни и др. подобни, е малко вероятно съдебния изпълнител да има право да ми вземе, каквото и да било. Съдебният изпълнител няма право да вземе единственото ми легло, телевизор, пералня, хладилник, палто и др. подобни вещи за обикновена ежедневна употреба.

!!! В голям процент от случаите съдебните изпълнители изпращат съобщение, но изобщо не идват да извършат описа.

Все пак как да се подготвя, ако частен съдебен изпълнител ми е изпратил съобщение за това, че предстои опис на имуществото:

  • Да се консултирам с адвокат;
  • Да съм спокоен, че дори и съдебния изпълнител да дойде няма да ми вземе вещите, само ще ги опише;
  • Да не се крия, а да съм у дома в посочения ден и час за опис или да осигуря човек, който ще предостави достъп до имота.

Какво може да стане, ако се укривам и съдебния изпълнител дойде и никой не отвори врата на имота ми в деня на описа?

ЧСИ може да влезе в имота със съдействието на полиция. Няма нужда да се стига до там!

Имам и още въпроси:

  • Мога ли да оспорвам задължението, за което съдебния изпълнител ме преследва?
  • Да тегля ли бърз кредит, за да платя на частния съдебен изпълнител?
  • Наложили са ми запор, а имам ипотека, кредитът не може да се обслужва. ЧСИ иска ми вземе парите, а банката жилището – какво да правя?

Това са все конкретни въпроси, отговорите на които зависят от моята специфична ситуация. За да получа точен отговор, е необходимо да ги обсъдя с моя адвокат – преди да предприема действия, за да не се озова в още по-неприятна ситуация от сегашната.

Настоящата статия не представлява правно становище или правен съвет, съобразен с конкретна ситуация или субект, поради което авторът на статията не носи отговорност за предприемането на каквито и да е правни действия въз основа на съдържанието й.

Автор: адв. Моника Дилова

Помагам на хора, които са изправени на съд или пред частен съдебен изпълнител заради задължения към Топлофикация и другите монополни дружества.

Клиентите ми получават следните резултати:

  • доказват недължимост на сумите, заради които им е наложен запор;
  • вдигане на запора;
  • прекратяване на изпълнителното дело;
  • възстановяване на всички надвнесени суми, както и връщане на заплатените суми за държавни такси и адв. хонорар.

При нужда от конкретно решение на Вашия правен проблем, можете да заявите

Какво казват клиентите за нас

Адвокатът не може да обявява имената на своите клиенти, съгласно чл. 8, ал. 3, т. 4 от Етичния кодекс на адвоката. Затова ви споделяме само част от историите на клиентите ни без да разкриваме самоличността им:

Никога не съм вярвала, че мога да си получа обратно парите си от Топлофикация. През 2017 г. имах задължения в размер над 15 000 лв. към Топлофикация за 2 апартамента. Не знаех какво да правя, а от Топлофикация постоянно ми изпращаха заплашителни писма и фактури, че ще ме съдят. В крайна сметка съдът призна за установено, че не дължа 12 301,17 лв. за единия апартамент и 4 681,83 лв. за другия апартамент. Съдът осъди Топлофикация да ми заплати съдебните съдебните такси и адвокатския хонорар, които аз бях заплатила, за да водя тези дела. Най-невероятното за мен беше, че с помощта на адв. Дилова действително получих обратно от Топлофикация платените от мен разноски в размер от 2300 лв.
Д. М.
Родителите ми имаха задължения към Топлофикация, за съжаление майка ми почина. Скоро след това от Топлофикация заведоха дело срещу мен, баща ми и брат ми. Знаех, че като наследник дължа тези пари, не исках да се откажа от наследство и да загубя апартамента, в които живеем. Но нямахме възможност да заплатим големите суми, за които ни съдеха. Каза, ми че няма как напълно да се освободя от задълженията ми, но все пак не дължа цялата сума, която изискват от мен. Тя доказа, че не дължа част от задължението и ми помогна, за да направим възможно разсроченото плащане на остатъка от дълга. Даде ми добри съвети как да процедирам с новите сметки, така че да не изпадам повече в дългове.
Д. М.
Частен съдебен изпълнител ми наложи запор и изтегли пари от сметката ми, но след като наех адв. Дилова, запорът ми беше вдигнат в рамките на месец, заведох дело и доказах с помощта на адвокат Дилова, че не дължа заплащане на сумите, заради които ми е наложен запор, и затова следва да ми бъдат върнати с лихвите всички суми, които са изтеглени от сметката ми. Най-важното беше, че адв. Дилова направи така, че действително да получа обратно парите си. Получих ги до стотинка, а целият процес се оказа безплатен, защото при връщането на парите ми изплатиха и лихвите върху тях и всички такси и хонорари, които бях платил
Вл. Ив.
Реших да изтегля пари от влога си, но отивайки до банката казаха, че няма как да ми дадат никакви пари, защото имам запор на сметката, освен това 800 лв. вече били изтеглени и преведени на съдебния изпълнител. Направо не можех да повярвам, че това е истина. Бях буквално в шок. Обадих се на адв. Дилова, защото с нея бяхме водили успешно и други дела. Тя провери делото и в съда и при съдебния изпълнител и се оказа, че от съда незаконно не са ме уведомили за делото. Адвокат Дилова подаде жалба и доказа, че не съм уведомен за делото. Вдигна ми се запора, върнаха ми и парите, получих и обезщетение за неимуществени вреди.
Т.Г.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *